Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
09.05.2014  

V Rimu odkrita spominska plošča Cirilu Kotniku

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ob včerajšnjega državniškem obisku v Italijanski republiki skupaj z županom mesta Rim Ignazijem Marinom in Kotnikovimi svojci slovesno odkril spominsko ploščo Cirilu Kotniku, diplomatu slovenskega rodu, ki je med drugo svetovno vojno s svojim delovanjem v Rimu pomagal številnim Judom in borcem proti fašizmu. Plošča v spomin Kotniku je postavljena na pročelju njegovega zadnjega doma na ulici Salaria 72 v Rimu.

foto: Claudio Valletti

Na slovesnosti sta med drugim spregovorila župan Rima Ignazio Marino in tržaški novinar ter raziskovalec Kotnikovega življenja Ivo Jevnikar, ki nosi zasluge, da je Kotnik sploh znan širši italijanski in slovenski javnosti. Navzoč je bil tudi znani italijanski politik, nekdanji podpredsednik vlade Walter Veltroni, ki je prav tako Kotnikov vnuk. V imenu družine sta se za postavitev plošče zahvalila Kotnikova vnuka Rajko Mancini in Walter Veltroni, prisotni pa so bili tudi številni Kotnikovi družinski člani. Slovesnosti je prisostvoval tudi predsednik židovske skupnosti v Rimu Riccardo Pacifici in glavni rimski rabin Riccardo di Segni.

foto: Claudio Valletti

Slovenski veleposlanik v Rimu Iztok Mirošič je poudaril, da je z odkritjem spominske plošče Kotnik vendarle rešen pred splošno pozabo in s svojimi plemenitimi dejanji reševanja življenj ponovno vstaja kot trdna vez med Slovenci in Italijani, med Slovenijo in Italijo.

foto: Claudio Vallettifoto: Claudio Valletti

Veleposlaništvo Republike Slovenije si je v zadnjih letih prizadevalo za postavitev obeležja Kotniku na ustreznem javnem prostoru v Rimu. Spominska plošča je dvojezična – tudi v slovenskem jeziku, s čimer izpostavlja povezovalno vlogo Kotnika med obema državama, o kateri je govoril že predsednik Italijanske republike Giorgio Napolitano v slovenskem državnem zboru ob svojem državniškem obisku julija 2012. Obenem gre za prvo javno dvojezično obeležje v Rimu, posvečeno Slovencu.

foto: Claudio Vallettifoto: Claudio Valletti

Ciril Kotnik je diplomat, ki je presegel svoje diplomatsko poslanstvo v zgodovinsko prevrednotenje pojma "poslanik dobre volje". Je več kot samo plemenita osebnost, veliki dobrotnik, ki je motive za svoje delovanje črpal iz globokih vzgibov humanosti in pravičnosti. Posthumno je v letu 1955 prejel zlato odličje Zveze italijanskih judovskih občin. O Kotnikovem odnosu do domovine govorijo naslednje misli njegove hčere Darinke - Dare, ki živi kot novinarka in pisateljica v Kanadi: »Oče mi je vedno govoril o Sloveniji in predstavljala sem si jo kot najlepšo deželo na svetu, zeleno in svetlo, poseljeno z dobrimi in prijaznimi ljudmi.«

Ciril Kotnik 

Več o Kotnikovem življenju najdete tukaj.