Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
21.05.2019  

Veleposlanik Bogdan Benko vročil državno odlikovanje Red za zasluge Republike Slovenije na diplomatsko mednarodnem področju generalnemu direktorju Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) Joséju Grazianu da Silvi

Rim, 21. maj - Veleposlanik Republike Slovenije pri OrganizacijI združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) Bogdan Benko je v imenu predsednika Republike Slovenije danes, 21. maja vročil državno odlikovanje Red za zasluge Republike Slovenije na diplomatsko mednarodnem področju generalnemu direktorju Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo Joséju Grazianu da Silvi za njegova prizadevanja in prizadevanja FAO pri razglasitvi in promociji svetovnega dne čebel ter vse ostale aktivnosti, namenjene  ozaveščanju o pomenu čebel in drugih opraševalcev za trajnostno kmetijsko in biotsko raznovrstnost.

Pobudo za državno odlikovanje je predsedniku Republike Slovenije podalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ob podpori Ministrstva za zunanje zadeve.

 


V svojem nagovoru je veleposlanik Benko poudaril, da je José Graziano da Silva ugleden profesor, strokovnjak agronomije in politik. V času njegovega vodenja, se je, po besedah veleposlanika, organizacija soočila z nekaterimi ključnimi izzivi trajnostnega razvoja Agende 2030, kot so odprava lakote, trajnostni razvoj kmetijstva, vloga žensk v kmetijstvu, razvoj podeželja in drugo. Poleg tega pa se je povečala prisotnost FAO na terenu. »Spomnim se, da mi je generalni direktor da Silva glede vloge FAO dejal, da namen te organizacije ni v tem, da ji države članice služijo, temveč da FAO služi članicam in njenim potrebam. Vaš nasvet, generalni direktor, smo v Sloveniji vzelo resno in z vašo pomočjo smo prišli do razglasitve svetovnega dneva čebel. Za to smo vam iskreno hvaležni.«

 

 


Slovesne vročitve državnega odlikovanja generalnemu direktorju Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo Joséju Grazianu da Silvi na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Rimu se je udeležila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec.


Ministrica dr. Aleksandra Pivec je ob robu slovesnosti dejala, da je deneralni direktor Da Silva s svojim zavzemanjem za čebele in druge opraševalce kot temelje trajnostnega kmetijstva in prehranske varnosti v svetu, tako s svojo osebno podporo kot tudi odličnim sodelovanjem med FAO in Slovenijo, ključno prispeval k razglasitvi svetovnega dne čebel.