Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
06.02.2018  

Mednarodni literarni natečaj za najboljšo kratko zgodbo ENERGHEIA 2018

Rim, 6. februar 2018 - Veleposlaništvo Republike Slovenije v Rimu skupaj s Kulturnim društvom Energheia iz Matere in Filozofsko fakulteto Univerze v Mariboru vabi k prijavi na Mednarodni literarni natečaj za najboljšo kratko zgodbo ENERGHEIA 2018.

Sodelujejo lahko avtorji, stari med 18 in 30 let, z eno, še neobjavljeno zgodbo v slovenskem jeziku. Prispevke sprejemamo na e-naslovu tomaz.onic(at)um.si do 2. aprila 2018. Tema zgodbe je poljubna, dolžina je omejena na 21.000 znakov.

Literarna nagrada Energheia se podeljuje za najboljšo zgodbo že 24 let v čudovitem srednjeveškem ambientu v Materi, ki bo leta 2019 gostila Evropsko prestolnico kulture. Matera leži blizu »pete« italijanskega škornja v pokrajini Bazilikata, ki je tudi pokrovitelj natečaja. V zadnjih letih pri nagradi sodelujejo tudi mladi pisatelji iz Francije, Španije, Madžarske, Libanona, Izraela in Palestine. Letos so k sodelovanju prvič vabljeni tudi slovenski avtorji.

Izmed prispelih zgodb bo posebna komisija na Filozofski fakulteti izbrala tri najboljše, ki bodo ob pomoči Veleposlaništva RS v Rimu prevedene v italijanščino in poslane organizatorju tekmovanja. Žirija, v kateri so ugledni italijanski pisatelji in literarni kritiki, bo izmed zgodb slovenskih piscev izbrala najboljšo in zmagovalca na stroške organizatorja povabila na slavnostno podelitev nagrad v Matero septembra 2018. Vse tri zgodbe bodo objavljene na spletnih straneh društva in v tiskani antologiji, ki jo bodo prejeli tudi avtorji.

Več informacij je dostopnih na spletni strani kulturnega društva ENERGEIA.

 Matera