Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
14.02.2018  

Sprejem predstavnikov projekta "Druga violina" pri predsednici Malte

Rim, 14. februar 2018 - Na povabilo predsednice Republike Malte Marie-Louise Coleiro Preca so predstavniki restavracije "Druga violina" iz Ljubljane, pri kateri so zaposleni ljudje z Dawnovim sindromom in motnjami v razvoju, med 9. in 11. februarjem 2018 obiskala Malto. Malteška predsednica, ki je obiskala Drugo violino ob državniškem obisku Slovenije pred tremi leti, želi projekt kot primer dobre prakse vpeljati tudi na Malti.

Delegacijo, med katerimi je bilo šest varovancev Centra za usposabljanje, delo in vzgojo Dolfka Boštjančič iz Drage pri Igu, je v petek sprejela malteška predsednica Coleiro Preca v predsedniški palači. Sprejem je potekal v podporo prizadevanjem malteških gostiteljev, ki želijo po uspešnem zgledu iz Slovenije vzpostaviti koncept restavracije, ki zaposluje tudi osebe s posebnimi potrebami.

V sodelovanju s tamkajšnjim društvom Malta Community Chest Fund Foundation (MCCFF) in njihovo koordinatorico Justine Cassar Gaspar je v soboto zvečer v prestižnem hotelu Hilltop slovenska ekipa pod vodstvom znanih slovenskih kuharskih mojstrov Jožefa Oselija in Tomaža Slatnerja pripravila odmevno dobrodelno večerjo, ki so se je udeležili številni ugledni gostje, predstavniki diplomacije, institucij in podjetij. Dogodek je gostil predsednik malteške družbe AX Holdings Angelo Xuereb. Z odličnim vinskim izborom je predstavitev na Malti podprl priljubljen vinar Boštjan Protner (Hiša Joannes Protner).

Obeh dogodkov se je udeležil častni generalni konzul Republike Slovenije na Malti Nicholas A. Baldacchino, kakor tudi nekateri Slovenci, ki so bili v tem času na Malti, med njimi tudi predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev mag. Kristjan Verbič.

Obisk, ki je potekal v soorganizaciji dobrodelnega društva Hiša sonca in njegovega predsednika Antona Preglja, je gotovo prispeval k zaupanju v delo in širjenju zaposlitvenih možnosti oseb z motnjami v duševnem razvoju v obeh državah, kakor tudi k vzpostavitvi ter poglabljanju prijateljskih in poslovnih vezi.