Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
09.03.2020  

Odlok italijanske vlade za zajezitev virusa Covid-19 – 8.3.

Italijanska vlada je 8.3.2020 izdala novi odlok za zajezitev širjenja virusa Covid-19, v katerem je za celotno deželo Lombardijo in 14 provinc na severu Italije; Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro in Urbino, Benetke, Padova, Treviso, Asti, Alessandria, Novara, Verbano-Cusio-Ossola razglasila posebne ukrepe med katerimi je tudi prepoved vstopov in izstopov iz omenjenih območij. Izjema so primeri zaradi nujnih delovnih in zdravstvenih razlogov.

Tovorni transport oziroma tovorna vozila lahko vstopajo in izstopajo v navedena območja. Prevoz blaga se šteje za nujno poslovno obveznost. Vozniki tovornih vozil lahko zato vstopijo in zapustijo zadevna ozemlja ter se gibljejo znotraj njih, omejeno na potrebe po dostavi ali prevzemu blaga.

Odsvetovano je kakršnokoli premikanje med kraji znotraj navedenih območjih za vse osebe, ki imajo simptome okužbe dihal ter temperaturo, višjo od 37,5 C. Ti morajo v primeru takih simptomov kontaktirati zgolj svojega zdravnika. Za tiste, ki so v karanteni, pa je kakršnakoli mobilnost izven doma strogo prepovedana.

Odpovedani so vsi športni dogodki in prireditve na javnih ali zasebnih mestih. Predhodno določeni športni dogodki ali treningi vrhunskih špotnikov se lahko odvijajo za zaprtimi vrati in brez gledalcev. V vseh primerih zdravstveno osebje športnih organizacij izvaja vse ukrepe v izogib nadaljnji širitvi virusa COVID-19.  Prekinjeni in odpovedani so tudi vsi dogodki na javnih ali zasebnih mestih – kulturni, športni, verski, ter vsi kongresi, sejmi. Odpovedani morajo biti tudi vsi dogodki, na katerih bi lahko bili potencialno udeleženi zdravniki in zdravstveno osebje.

Potnikom po Italiji svetujemo, da se informirajo tudi o ukrepih, ki so jih v zvezi z omejitvijo širjenja Covid-19 sprejele posamezne dežele.