Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
22.11.2019  

Veleposlanik Tomaž Kunstelj predal poverilna pisma na Malti

Veleposlanik Tomaž Kunstelj je 20. novembra 2019 predal kopije poverilnih pisem ministru za zunanje zadeve in trgovinsko promocijo Republike Malte Carmelu Abeli in 21. novembra 2019 originale pisem predsedniku države Georgeu Velli.  Tekom pogovorov so bili poudarjeni odlični  bilateralni odnosi med državama in izražen obojestranski interes za njihovo nadaljnjo krepitev, predvsem na gospodarskem področju.

     

 
Veleposlanik Kunstelj se je sogovornikom na zunanjem ministrstvu in predsedniku Malte posebej zahvalil za toplo gostoljubje in sprejem. Predsedniku Velli je  prenesel posebne pozdrave predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Predsednik Malte je v pogovoru z veleposlanikom izkazal  posebno zanimanje do razvoja dogodkov na Zahodnem Balkanu s poudarkom na širitvi EU, spregovorila pa sta tudi o pomenu koriščenja Evropskih kohezijskih skladov,  miru in varnosti na Bližnjem vzhodu ter se dotaknila vprašanja migracij, ki predstavljajo poseben izziv za obe državi. Predsednik Vella in veleposlanik Kunstelj sta pogovor nadaljevala na svečanem kosilu, ki je potekal v predsedniški rezidenci. 


Ob obisku Malte je Veleposlanik Kunstelj opravil vrsto pogovorov na zunanjem ministrstvu Malte ter se srečal s predsednikom malteškega predstavniškega doma Angelom Farrugio, predsednikom Gospodarske zbornice Davidom Xuerebom, dekanom diplomatskega zbora apostolskim nuncijem Alessandrom D'Erricom in z rezidenčnima veleposlanikoma Nemčije ter Italije na Malti.  Ob priložnosti obiska na Malti se je veleposlanik Kunstelj udeležil srečanja z nekaterimi Slovenci živečimi na Malti, na sprejemu, ki ga je v čast veleposlaniku pripravil častni konzul RS Nicholas Baldacchino.