Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
03.03.2021  

Novi italijanski odlok za zajezitev širjenja epidemije virusa Covid-19 - v veljavi od 6. marca do 6. aprila 2021

Novi italijanski vladni odlok (Dpcm) za zajezitev širjenja epidemije virusa Covid-19, ki ga je včeraj 2.3.2021 podpisal PV Mario Draghi in bo stopil v veljavo s 6.3.2021 podaljšuje večino predhodno sprejetih ukrepov do 6.4.2021.

Navajamo povzetek glavnih ukrepov novega odloka:

-  podaljšanje veljave prepovedi prehajanja med regijami ali avtonomnimi provincami, razen v primeru dokazanih potreb zaradi dela, zdravja ali drugih nujnih razlogov do vključno 27.3.2021.


-  bele cone: v veljavi ostajajo protokoli za zajezitev širjenja epidemije kot so obveznost nošenja maske in vzdrževanja medosebnih razdalj. Dogodki, ki vključujejo zbiranja (sejmi, kongresi, diskoteke in občinstvo občinstva) ostajajo prepovedani.

- šola: rdeča območja, od 6.3. dalje prekinitev dejavnosti v šolah vseh stopenj, vključno z vrtci in osnovnimi šolami. Možnost izvajanja osebnih dejavnosti za invalidne učence in posebne izobraževalne potrebe ostaja zagotovljena.

V oranžnih in rumenih conah bodo lahko predsednik dežel odredili prekinitev šolskih dejavnosti:
• na območjih, kjer so zaradi resnosti mutacij virusa sprejeti strožji ukrepi;
• na območjih, kjer je v obdobju 7 dni več kot 250 okužb na 100 tisoč prebivalcev;
• v primeru izjemne situacije poslabšanja epidemiološke slike.


 - muzeji, gledališča, kino in športni objekti: v rumenih območjih so muzeji lahko odprti ob delavnikih, pod pogojem zagotovitve nadzorovanega dotoka obiskovalcev. Od 27.3. dalje predvidena možnost odprtja muzejev tudi ob sobotah in nedeljah, kot tudi možnosti ponovnega odpiranja gledališč in kinematografov s predhodno dodeljenimi sedeži. Kapaciteta ne sme preseči 25% največje dovoljene količine obiskovalcev, oz. do 400 gledalcev na prostem in 200 v zaprtih prostorih;


- telovadnice, bazeni in smučišča ostajajo zaprti do 6.4.2021;

-komercialna dejavnost: odprava časovne omejitve vseh vrst dostav, ki je bila sedaj omejena do 18:00 ure;

- na rdečih območjih ostajajo prepoved osebne storitev frizerjev, brivcev in lepotnih centrov;

- ostaja t.i. policijska ura oz. prepoved nočnega gibanja med 22:00 in 6:00, z izjemo belih con, kjer pa lahko predsedniki delež določijo omejitev nočnega gibanja.