Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
06.11.2014  

Slovenski raziskovalni inštitut SLORI uspešno proslavil 40. obletnico ustanovitve

Rim, 6. november 2014 - 10. oktobra 2014 je Slovenski raziskovalni inštitut (SLORI) v Narodnem domu v Trstu proslavil 40. obletnico ustanovitve (1974–2014). Pomemben jubilej so na inštitutu obeležili s svečanim dogodkom, na katerega so bili vabljeni vsi sedanji in nekdanji člani, predstavniki vodstvenih organov, sodelavci, partnerji in predstavniki številnih institucij ter akademsko-raziskovalnega sveta v Italiji, Sloveniji in drugih sosednjih državah. Po uvodni projekciji fotografskih utrinkov štirih desetletij delovanja inštituta, ki jih je glasbeno spremljal mladi kitarist Glasbene matice Tjaš Leghissa, je navzoče nagovoril predsednik SLORI dr. Milan Bufon, tržaški župan Roberto Cosolini, tržaška prefektinja Francesca Adelaide Garufi, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc in slovenski veleposlanik v Italiji Iztok Mirošič. Spregovoril je o pomenu znanstveno-raziskovalnega dela za ohranitev slovenske manjšine in kriterijev odličnosti za njen obstoj.

Svoj pozdrav so navzočim prinesli tudi generalni direktor direktorata za znanost pri slovenskem ministrstvu za izobraževanje Urban Krajcar, poslanka Tamara Blažina, podpredsednik deželnega sveta FJK Igor Gabrovec, predsednik SKGZ Rudi Pavšič, podpredsednik SSO Igor Švab, predstavnica rektorata Univerze v Trstu Maria Cristina Benussi, prorektor za znanstveno-raziskovalno in razvojno delo Univerze na Primorskem Štefko Miklavič, direktorica Inštituta za narodnostna vprašanja iz Ljubljane Sonja Novak Lukanovič, predsednik Furlanskega filološkega društva Federico Vicario in predsednik izvršnega odbora Italijanske unije Maurizio Tremul. Minister Žmavc je ob tej priložnosti inštitutu SLORI kot izjemno pomembni ustanovi slovenske skupnosti v Italiji podelil Priznanje Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Republike Slovenije. Na slovesnosti so bila podeljena tudi posebna priznanja za dolgoletno vodenje inštituta in  za zunanje partnerstvo in sodelovanje, kakor tudi nagrade letošnjega natečaja SLORI za diplomska in podiplomska dela.

Na prireditvi so  udeleženci prejeli izvod nove publikacije z naslovom Raziskovanje Slovencev v Italiji: razvoj, izzivi, perspektive, ki jo je uredil ustanovni član in predsednik nadzornega odbora Sergij Lipovec v okviru pobud ob praznovanju 40. obletnice. Publikacija opozarja na utrjeno vlogo inštituta v ustvarjanju in posredovanju znanja o Slovencih v Italiji, v povezovanju in usmerjanju manjšinskega intelektualnega potenciala, ne nazadnje pa tudi v spodbujanju medkulturnega sožitja in sodelovanja v čedalje bolj odprtem slovensko-italijanskem kontaktnem prostoru. 

Petkova slovesnost je predstavljala svečani vrh strokovnih in promocijskih dogodkov, ki jih je SLORI priredil ob proslavljanju 40. obletnice v vseh treh pokrajinah, kjer je prisotna slovenska narodna skupnost v Italiji. S tovrstnimi pobudami je začel že pred poletjem, ko je v sodelovanju z Inštitutom za slovensko kulturo in videmsko univerzo v Špetru organiziral znanstveni posvet o sodobni literarni ustvarjalnosti v Beneški Sloveniji. Pobude ob praznovanju 40. obletnice se bodo sklenile z okroglo mizo, ki jo inštitut načrtuje sredi decembra v Ljubljani, in sicer v tesnem sodelovanju z dolgoletnim partnerjem, Inštitutom za narodnostna vprašanja (INV).

Več informacij o delovanju inštituta SLORI lahko najdete na spletni strani: http://www.slori.org/detail.php?id=185&t=news&lang=slo