Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
21.03.2014  

Slovenski veleposlanik Iztok Mirošič na srečanju z županom mesta Rim Ignazijem Marinom

Rim, 19. marec 2014 – Veleposlanik Republike Slovenije v Italiji Iztok Mirošič se je na Kapitolu sestal z županom mesta Rim Ignazijem Marinom. Sogovornika sta potrdila odlične odnose na vseh področjih sodelovanja ter se zavzela za poglobitev sodelovanja tudi med slovenskimi mesti in Rimom.

Veleposlanik Mirošič je predal županu Marinu vabilo župana MOL Zorana Jankoviča na otvoritev arheološke razstave EMONA: Mesto v imperiju, ki bo potekala 29. maja 2014 v Mestnem muzeju Ljubljana ob 2000-letnici ustanovitve mestne naselbine Colonie Iulie Aemone. Veleposlanik Mirošič je pri tem poudaril, da Ljubljano obišče mnogo italijanskih turistov, ki prihajajo sicer večinoma iz štirih severnih pokrajin, s katerimi je tudi največ sodelovanja. Pri tem se je zavzel za razširitev sodelovanja tudi na Rim in ostale italijanske pokrajine. Obisk župana Rima v Ljubljani bo nadaljnji korak v poglabljanju odličnega sodelovanja med sosednjima državama, h kateremu so v zadnjih letih prispevala tudi prizadevanja predsednika IR Giorgia Napolitana.

Veleposlanik Mirošič je sogovornika seznanil tudi z načrtovanimi kulturnimi projekti Veleposlaništva Republike Slovenije v Rimu, pri katerih uspešno sodeluje z občino Rim in njenimi kulturnimi zavodi. Sogovornika sta se strinjala, da je kulturna izmenjava med državama gonilo boljših medsosedskih odnosov na vseh področjih, predvsem pa spodbuja sodelovanje na gospodarskem področju.