Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
05.11.2014  

Slovenija se predstavlja v Rimu "ZELENA.AKTIVNA.ZDRAVA"

Rim, 6. november – V okviru projekta "Rim na poti do EXPO" (Roma verso EXPO) in pod pokroviteljstvom Občine Rim se bo Slovenija med 13. in 27. novembrom 2014 predstavila v osrednjem rimskem razstavnem kompleksu Vittoriano in na trgu San Silvestro v središču Rima. Glavna tema predstavitve bo slovenski nastop na EXPO Milano 2015 in slovensko sporočilo na tej svetovni razstavi – "I feel Slovenia. Green.Active.Healthy".

Foto: Andreja Peklaj

Slovenija se bo na svetovni razstavi Expo Milano 2015 predstavila kot dežela izjemnih naravnih lepot, pri čemer si v Sloveniji zavestno in sistematično prizadevamo za ohranitev »slovenske zelene«. »Slovenska zelena« je integrirana v samo jedro državne znamke I FEEL SLOVENIA, prav tako je trajnostni razvoj strateška razvojna usmeritev Slovenije. Slovenski razvoj gre naprej z naravo, naravo spoštujemo in živimo v sozvočju z okoljem. In zgodba Slovenije na Expo Milano 2015 je zato zgodba o ljubezni do narave.

Foto: Matjaž Krivic

13. novembra bomo zgodbo zelene, aktivne in zdrave Slovenije začeli na zgodovinskem trgu San Silvestro v središču Rima, kjer bomo ob 17. uri odprli razstavo fotografij uveljavljenih slovenskih fotografov. Z motivi narave, kulturne dediščine in arhitekturnih mojstrovin, ki jih prikazujejo fotografije, želimo predstaviti bogato naravno in kulturno dediščino Slovenije, znane in neznane dragulje raznolike narave in delovanje človeka v njej. Na trgu San Silvestro bo tudi maketa slovenskega paviljona EXPO Milano 2015. Paviljon je s svojo razgibano površino prispodoba slovenske pokrajine – alpsko hribovje, panonska ravnica, dolenjsko gričevje in kraška pokrajina, ki se spušča k jadranskemu morju. Pod zemljo se skriva podzemni svet, prepreden s kraškimi jamami polnimi kapnikov in rek. Vsa ta pestrost, ki je ujeta v paviljon, je predstavljena tudi na fotografijah, ki paviljonu zagotavljajo očarljivo kuliso.

Razstava na trgu San Silvestro je hkrati vabilo na predstavitev Slovenije v osrednjem rimskem razstavnem kompleksu Vittoriano, kjer bo ob 18:30 uri uradna otvoritev razstav s predstavitvijo Slovenije v okviru projekta "Roma verso EXPO". V tem izjemnem kulturnem ambientu bo Slovenijo mogoče občutiti skozi fotografije in lesne izdelke, ki nadaljujejo pripoved "Zelena.Aktivna.Zdrava", na ogled pa bosta tudi avtorski razstavi Čar lesa in Slovenija v nas. Različnost slovenskih pokrajin bo predstavljena tudi preko slovenske ljudske glasbe, ki jo bodo v sodobni priredbi izvedli pevka Vesna Zornik, klaviaturist Ernest Miklič in violinistka Klara Gruden.

Foto: Arne Hodalič

Vizija razstave Čar lesa je, da pokaže, kako Slovenija kot gozdnata dežela zna izkoristiti neizmerno priložnost za energetsko varčen in okolju prijazen razvoj. Izjemno preteklost Slovenije v povezavi z lesom dokazuje tudi v Sloveniji najdeno najstarejše datirano leseno kolo z osjo na svetu, ki je staro kar 5200 let; kolo je torej starejše od egipčanskih piramid ali majevske civilizacije v Mehiki. Les je v Sloveniji eden izmed najpomembnejših obnovljivih virov energije in trajnostni material prihodnosti; podnebne spremembe in ekstremni vremenski pojavi, med njimi tudi letošnji žledolom, opozarjajo, da mora človeštvo kar najhitreje preusmeriti industrijo v energetsko varčno in okolju prijazno ter zmanjšati koncentracije toplogrednih plinov. Glede na ostale gradbene materiale (beton, jeklo) je za izdelavo lesenih elementov potrebno bistveno manj energije in proizvodnja bistveno manj onesnažuje okolje, tudi razgradnja lesa po uporabi je za okolje manj obremenjujoča. Lesni izdelki tudi prispevajo k znižanju emisije CO2, saj le tega skladiščijo. Vsi razstavljeni eksponati so zato opremljeni s podatkom o tem, koliko izdelek iz lesa prispeva k znižanju CO2. Razstava Čar lesa tako ni bila izbrana naključno, tudi slovenski EXPO paviljon bo narejen iz naravnih materialov, pretežno iz lesa in stekla.

Slovenija je izjemno biotsko raznovrstna in med najbolj prepoznanimi simboli je zagotovo konj lipicanec. Slovenija v nas je fotografska razstava Alenke Slavinec, posvečena prav temu plemenitemu bitju. Avtorica  je uveljavljena fotografinja in članica Wayward Pen Foundation v New Yorku. Z razstavo 'Slovenija v nas' je gostovala že v Šanghaju, Kuvajtu, Kairu, Milanu, Beogradu, Budimpešti, na Ljubljanskem festivalu, v Washingtonu, New Yorku, Chicagu.

Foto: Alenka Slavinec

Promocija Slovenije bo tako z roko v roki sledila osnovnemu cilju svetovnih razstav, ki je že od samih začetkov v 19. stoletju predvsem izobraževanje javnosti. Obiskovalca namreč spodbuja k zavedanju, da lahko z majhnimi koraki tudi sam veliko prispeva k ohranitvi planeta.

13. novembra ob 17.30 bo v kompleksu Vittoriano potekala tiskovna konferenca, na kateri bo ga. Jerneja Lampret, generalna komisarka Sekcije Republike Slovenije za EXPO Milano 2015, predstavila projekt nastopa Slovenije na svetovni razstavi EXPO Milano 2015, predstavniki SPIRIT Slovenija pa bodo s partnerji dogodka (mesto Ljubljana, Postojnska jama in HIT Nova Gorica) rimskim turističnim agentom in novinarjem predstavili novosti in priložnosti v slovenski turistični ponudbi.

Foto: Matej Povše

Predstavitev Slovenije so pripravili Veleposlaništvo Republike Slovenije v Italiji, Urad Vlade RS za komuniciranje in SPIRIT Slovenija pod pokroviteljstvom Občine Rim ter v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve RS, Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, Ministrstvom za kulturo RS, Ministrstvom za obrambo RS, Zavodom Slovenia Press Photo, SoNo arhitekti, Biotehnično fakulteto, fotografinjo Alenko Slavinec. Projekt so podprli Turizem Ljubljana, Postojnska jama ter Hit Casino Nova Gorica.

Več informacij o predstavitvi najdete tukaj