Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
18.01.2017  

Predstavitev zbornika o slovenski narodni skupnosti v italijanski poslanski zbornici

Rim, 12. januar 2017 - Slovenski raziskovalni inštitut SLORI iz Trsta je v dvorani "Aldo Moro" poslanske zbornice italijanskega parlamenta predstavil monografijo v italijanskem jeziku o slovenski narodni skupnosti v Furlaniji Julijski Krajini z naslovom UNA COMUNITÀ NEL CUORE DELL’EUROPA, Gli sloveni in Italia dal crollo del Muro di Berlino alle sfide del terzo millennio (SKUPNOST V OSRČJU EVROPE, Slovenci v Italiji od padca berlinskega zidu do izzivov tretjega tisočletja).

 Foto: Camera dei Deputati, Cerimoniale

Zbornik, ki je izšel pri pomembni italijanski založniški hiši Carocci editore iz Rima, sta predstavili urednici Norina Bogatec in Zaira Vidau, raziskovalki pri inštitutu SLORI. Dogodek, ki je po zaslugi poslanke Tamare Blažina potekal v hramu italijanske demokracije, je povezovala predsednica institucionalnega paritetnega odbora za vprašanja slovenske manjšine v Italiji Ksenija Dobrila. Uvodno besedilo je podala podpredsednica Poslanske zbornice Marina Sereni.

S predstavitvijo monografije, ki bo kmalu izšla tudi v slovenskem jeziku, je bila prvič podana možnost spregovoriti o položaju slovenske manjšine v Italiji celostno - z analitičnega in strokovnega vidika. Dogodka so se udeležili vsi najvidnejši predstavniki slovenske manjšine, pomembni italijanski politiki in veleposlanik Republike Slovenije v Italiji Bogdan Benko.

 Urednica zbornika Norina Bogatec, podpredsednica Poslanske zbornice Marina Sereni, slovenski veleposlanik v Rimu Bogdan Benko in druga urednica zbornika Zaira Vidau

 Norina Bogatec, poslanka Demokratske stranke Tamara Blažina in predsednica institucionalnega paritetnega odbora za vprašanja slovenske manjšine v Italiji Ksenija Dobrila

 Prispevek na dnevniku RTV Slovenija si lahko ogledate TUKAJ.

TUKAJ pa najdete prispevek na dnevniku TG Lazio TV hiše Retesole.