Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
07.07.2017  

Na konferenci FAO v Rimu soglasno podprta slovenska pobuda o razglasitvi 20. maja za svetovni dan čebel

Rim, 7. julij 2017 – Delegati iz 194 držav članic Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo so na 40. zasedanju konference 5. julija 2017 v Rimu dali polno podporo pobudi Slovenije, da se 20. maj razglasi za svetovni dan čebel. Slovenija je bila na konferenci zastopana z uradno delegacijo pod vodstvom ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejana Židana, ki je v govoru poudaril, da je "čebelarstvo pri nas več kot samo ena od gospodarskih dejavnosti - vse bolj je povezano z načinom razmišljanja o okolju in ostalih družbenih vprašanjih«.

 Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan

Konferenco, ki poteka od 3. in 8. julija 2017 na sedežu FAO v Rimu, sta v ponedeljek z uvodnimi nagovorom pričela predsednik italijanske vlade Paolo Gentiloni in poseben odposlanec Svetega očeta kardinal Parolin, ki je prebral poslanico Svetega očeta. Generalni direktor FAO José Graziano da Silva je v sojem nagovoru opozoril, da se je ponovno začelo povečevati število lačnih po svetu in da je vsak 9. zemljan lačen, za kar so glavni razlog vojaški konflikti in klimatske spremembe. Aktualnost tem, povezanih s prehrano in prehransko varnostjo, je tudi prispevala k udeležbi 93 ministrov na konferenci.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan

V dopoldanskem nastopu, posvečenemu podnebnim spremembam, je minister mag. Dejan Židan poudaril, da od leta 2015 naprej ponovno narašča število lačnih ljudi, ter predstavil prispevek Slovenije k svetovni borbi proti lakoti: »Naše dejanje, ki ima široko podporo, pa je večja skrb za čebele in druge opraševalce. Če se je v zadnjih 50. letih proizvodnja hrane podvojila, pa se je za 4-krat povečala proizvodnja hrane, odvisne od opraševanja«.

Minister v nagovoru izpostavil, da je pobuda za svetovni dan čebel majhen, a pomemben korak k zagotavljanju hrane, k borbi za odpravo lakote. Minister je tudi spomnil, da je pobuda Slovenije že na Odboru za kmetijstvo in Svetu FAO doživela močno in enotno podporo. »Naša pobuda je nastala iz prepričanja, da lahko s skupnimi močmi naredimo več in izredno vesel sem, da je skrb za čebele pomembna vsem državam. Izredno pomemben je učinek na trajnostno kmetijsko proizvodnjo in zagotavljanje prehranske varnosti. Neprecenljiv je tudi njihov prispevek k ohranjanju narave. Pomembne so z vidika dohodka kmetov in še posebej za male pridelovalce ter s številnih drugih vidikov. Hkrati pa so čebele vse bolj ogrožene, zato moramo združiti moči, da jih zaščitimo«, je še dejal mag. Židan.

 Generalni direktor FAO g. José Graziano da Silva, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan in slovenski veleposlanik v Italiji Bogdan Benko

Projekt je za Slovenijo zelo pomemben, saj smo Slovenci čebelarski narod. Čebelarstvo je del naše bogate zgodovine in kulturne dediščine, kranjska čebela pa eden od nacionalnih simbolov, na katerega smo zelo ponosni. Potrditev pobude na ravni Konference FAO predstavlja zadnji, tretji korak v okviru uradne obravnave na ravni FAO. Obravnava se bo nato nadaljevala v New Yorku, kjer predvidoma decembra letos pričakujemo dokončno potrditev na Generalni skupščini OZN.
 
Ob robu zasedanja FAO imel je minister mag. Dejan Židan več dvostranskih srečanj – tako se je med drugim srečal z generalnim direktorjem FAO g. Joséjem Grazianom da Silvo. Na dvostranskem srečanju se je sestal tudi s kardinalom Petrom K.A. Turksonom, ki je predsednik papeškega Sveta za pravičnost in mir, v katerega pristojnosti sodijo področja naravnih virov, hrane in razvoja.

 Generalni direktorj FAO g. José Graziano da Silva in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan


Izjavo ministra Dejana Židana o pobudi za razglasitev svetovnega dneva čebel lahko preberete TUKAJ.