Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
29.09.2017  

Slovenski slikar Uroš Paternu na 11. umetnostnem bienalu v Firencah

Rim, 29. september 2017 – Na 11. mednarodni razstavi sodobne umetnosti v Firencah "Florence Biennale" bo razstavljal akademski slikar Uroš Paternu. Na letošnjem bienalu, ki bo pod naslovom "eARTh: Creativity & Sustainability" potekal med 6. in 15. oktobrom 2017 v paviljonu Padiglione Spadolini Terra (Fortezza da Basso) v središču Firenc, se bo Paternu predstavil s štirimi likovnimi deli. Ustvarjalna sila njegovih abstraktnih slik je barva, ki nosi v sebi skrivno življenjsko energijo in predstavlja temeljno nosilko globljih pomenskih vzgibov. Njegovo udeležbo je podprl zbiralec umetnin in mednarodni znanstvenik Wilfried Vanhonacker, PhD.

 Uroš Paternu: UNTITLED, III, akril na platnu, 100x70 cm, 2016

Firenški bienale sodobne umetnosti Florence Biennale, ki ga je leta 1997 ustanovil umetnik Pasquale Celona skupaj z bratom Pierom, danes predstavlja "izložbeno okno" za sodobno umetniško produkcijo na mednarodnem nivoju. Neodvisna, svobodna in inovativna platforma, kot označuje bienale njegov umetniški direktor Jacopo Celona, vsaki dve leti oživi medičejsko mesto, tako da zbere okrog trdnjave Fortezza da Basso na stotine umetnikov v različnih trenutkih kariere in z vsega sveta, pri tem pa ponuja bogat program spremljajočih dogodkov (konference, razstave, predavanja, performansi itd.).

Z letošnjo temo "eARTh: Creativity & Sustainability" želi bienale ponuditi vizijo prihodnosti, v kateri bosta kreativnost in trajnostni pomen temeljni načeli umetniškega in kulturnega "ekosistema", v katerem bo prevladalo spoštovanje do narave in vseh življenjskih oblik na Zemlji. V tem pomenu kulturna in biološka raznovrstnost nista več dva oddaljena ali vzporedna pojma, temveč ju je treba razumeti kot del simbiotskega razvojnega procesa in v tem smislu hraniti in ohraniti.

Uroš Paternu (1972) je leta 1995 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in magistriral leta 2000. V letu 1996 je prejel slovensko univerzitetno »Prešernovo nagrado« in sočasno Prvo nagrado post-diplomantov. Leta 2015 je prejel »2 Prix Award«, na mednarodni razstavi »Art Resilience«, Musée de Peinture, Saint Frajou v Franciji. Na povabilo je postal pridruženi član francoskega »Art Resilience« gibanja.
Paternu je razvil svoj prepoznaven in edinstven likovni jezik v 90-tih. Njegova ustvarjalna sila je barva, v kateri raziskuje njeno naravo po poti dematerializacije, ki jo artikulirajo hierarhični odnosi in skrbno premišljene kompozicije.

Njegov moto je »Moja volja je slikati ŽIVE SLIKE«.

Umetnost slikarstva vidi na podlagi dialektičnih odnosov in interakcij barve med snovnimi in duhovno-kontemplativnimi svetovi, ki jih udejanja in obenem artikulira na slikovni površini.

Njegova likovna dela so mednarodno razstavljena in so v mnogih korporacijskih in zasebnih zbirkah.

Paternu živi in slika v Ljubljani, Slovenija.

Več o slikarju: Uroš Paternu

Več o bienalu: Florence Biennale