Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
13.11.2017  

Konferenca o evropskih prestolnicah kulture "Vzdolž Sredozemskega morja"

15. – 16. november 2017
Palazzo delle Esposizioni, Rim

Rim, 13. november 2017 – Veleposlaništvo Republike Slovenije v Italiji vabi na konferenco "Vzdolž Sredozemskega morja" o evropskih prestolnicah kulture, ki se bo v okviru dogodka "Contemporaneamente Roma International Days" odvijala 15. in 16. novembra 2017 v Palazzo delle Esposizioni v Rimu. Dogodek, ki ga organizira veleposlaništvo skupaj z avstrijskim kulturnim forumom, britanskim British Council, Veleposlaništvom Bolgarije, Hrvaške in Malte, mrežo Culture Action Europe ter predstavništvom Evropske komisije v Italiji in občino Rim, bo prvi dan posvečen predstavitvam prihodnjih evropskih prestolnic kulture Vallette, Matere in Reke, drugi dan pa se bosta odvili dve okrogli mizi na temo trajnostnih učinkov ter mobilnosti in sredozemske razsežnosti projekta. Na okrogli mizi 16. novembra ob 9.15 bo sodeloval tudi Mitja Čander, nekdanji programski direktor Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture, ki bo delil izkušnje o pripravi, poteku in trajnostnih učinkih projekta za mesto Maribor in za celotno vzhodno kohezijsko regijo ter za percepcijo mesta na mednarodnem nivoju.

Sredozemlje je od nekdaj dinamičen kulturni prostor. To, kar so Rimljani imenovali "Mare Nostrum", ni bil le dom različnim narodom, temveč tudi laboratorij za medkulturne izmenjave, od trgovinske menjave pomorskih republik v srednjem veku vse do t.i. potovanj Grand Tour, ki so povezovali sever Evrope s Sredozemljem in potem z Vzhodom. Danes lahko to vez pretolmačimo skozi prizmo globalizacije, kar zadeva mobilnost in migracije, hkrati pa tudi preko boljšega dostopa posameznikov do medijev, ki so postali sredstvo za oblikovanje novih umetniških in človeških mrež ter sodelovanj. Kakšne priložnosti lahko ta nova povezava vzdolž sredozemskega morja ponudi za skupnosti in umetnike danes in v prihodnje?

Naziv Evropska prestolnica kulture (EPK) je eden najvidnejših evropskih pobud, ki preko številnih kulturnih dogodkov v gostujočih mestih slavi bogastvo in različnost evropske dediščine. Naziv privlači kulturne delavce in umetnike tako na evropskem kot globalnem nivoju. Vse od njegovega začetka leta 1985 se je projekt razvijal, tako da postaja vse pomembnejši njegov družbeno-gospodarski vpliv. A vendar gospodarski učinki projekta ne morejo biti edino merilo uspeha za izbrano mesto. Kateri so pozitivni učinki, ki jih naziv lahko prinese mestu, njegovim meščanom in celotni državi? Ter kaj lahko izbrano mesto, po drugi strani, ponudi Evropi in njenim prebivalcem?

O tem se bodo pogovarjali strokovnjaki iz različnih mest, ki so že ali šele bodo nosile omenjeni naziv, na dveh okroglih mizah, ki bosta potekali 16. novembra 2017 z začetkom ob 10. uri v Palazzo delle Esposizioni v Rimu. Med njimi bo tudi Mitja Čander, nekdanji programski direktor Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture, ki bo delil izkušnje o pripravi, poteku in trajnostnih učinkih projekta za mesto Maribor in za celotno vzhodno kohezijsko regijo ter za percepcijo mesta na mednarodnem nivoju.

  Maribor

Mitja Čander, literarni urednik in esejist, je v devetdesetih letih urejal študentski časopis Tribuna in bil urednik v mariborski reviji Dialogi. V mladosti je bil izvrsten šahist, pozneje pa ga je vse bolj pritegoval svet literature. Oba svetova prepleta tudi v svojih esejističnih zbirkah. Za svoje literarnokritično delo in zbirke esejev je prejel Stritarjevo in Glazerjevo nagrado. Od leta 1996 je urednik študentske založbe Beletrina. Ima bogate izkušnje pri vodenju in sooblikovanju projektov, kot so festival Fabula, Dnevi poezije in vina, 100 slovanskih romanov, Svetovni dnevi slovenske literature itd. Leta 2004 je zasnoval Slovensko zgodbo, zbirko petdesetih slovenskih romanov, ki jo je izdala časopisna hiša Dnevnik. Sodeloval je v uredniških odborih Nove revije in Sarajevskih zvezkov. Med letoma 2010 in 2013 je bil programski direktor Javnega zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture.

 Mitja Čander

Prost vstop le po predhodni potrditvi na sloembassy.rome(at)gov.si do srede, 15. novembra 2017 do 10. ure.

Celoten program konference najdete TUKAJ.