Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
20.11.2017  

Slovenska koprodukcija "Moški ne jočejo" prejela glavno nagrado na 23. Medfilm festivalu v Rimu

Rim, 20. novembra 2017 – Celovečerni film "Moški ne jočejo / Men Don't Cry" bosanskega režiserja Alena Drljevića, nastal v bosansko-slovensko-hrvaško-nemški koprodukciji, je na 23. festivalu mediteranskega filma MedFilm Festival, ki je potekal med 10. in 18. novembrom 2017 v kinu Cinema Savoy v Rimu, v okviru uradnega tekmovalnega programa prejel glavno nagrado za najboljši celovečerni film "Premio Amore e Psiche". Slavnostne podelitve nagrad v rimskem kinu Cinema Savoy, kjer je med 10. in 18. novembrom potekal najstarejši rimski mednarodni filmski festival, se je udeležil tudi veleposlanik Republike Slovenije v Italiji Bogdan Benko, ki je nagovoril številno občinstvo.

 Slovenski veleposlanik Bogdan Benko, tunizijski veleposlanik Moez Eddine Sinaoui in direktorica Medfilm festivala Ginella Vocca

Strokovna žirija je v obrazložitvi zapisala: "Film pod močno in bistveno režisersko taktirko pripoveduje pogum protagonistov pri soočanju z ranami vojne v skupnostni dimenziji".

Prvenec "Moški ne jočejo", igrani film bosansko - hercegovskega režiserja in scenarista Alena Drljevića, prikazuje skupino veteranov, ki so bili v vojni na področju nekdanje Jugoslavije. Da bi se soočili s svojo preteklostjo, jih je zbrala mirovna organizacija, a od srečanja nihče ne pričakuje popolnega soglasja. Vsaka neizgovorjena beseda in napačno razlagan pogled lahko nenadoma izbruhnejo in zanetijo stare spore. Film se ponaša tudi z izjemno mednarodno igralsko zasedbo, poleg Sebastiana Cavazze in Primoža Petkovška, so tukaj še velika igralska imena: Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Ermin Bravo, Boris Ler, Ivo Gregurević, Izudin Bajrović, Jasna Đuričić in Miralem Zubčević. Kot koproducent je pri filmu, za katerega sta scenarij napisala Drljević in Zoran Solomun, je sodeloval tudi Slovenski filmski center in produkcijska hiša Iridium Film.

 Izsek iz filma Moški ne jočejo

Film je pred dnevi prejel tudi nagrado za najboljši film na 19. mednarodnem filmskem festivalu v Bratislavi, na letošnjem festivalu v Karlovih Varih pa si je prislužil posebno omembo žirije.

Strokovna žirija festivala je podelila tudi posebno omembo slovensko-hrvaškemu kratkometražnemu filmu"V modrino/Into the blue" režiserke Antonete Alamat Kusijanović, v obrazložitvi pa je zapisala: "Zaradi sposobnosti uporabiti naravni element kot izrazno sredstvo kompleksne notranjosti mlade protagonistke".

Več o festivalu in ostalih nagrajencih je dostopno TUKAJ.