Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
21.02.2018  

Slovenski film Playing Men na 6. festivalu Balkan Florence Express v Firencah

Firenze, 21. februarja 2018 – Na 6. filmskem festivalu BALKAN FLORENCE EXPRESS, ki bo potekal med 22. in 25. februarjem 2018 v kinu La Compagnia (ulica Cavour 50r) v Firencah, bo na programu tudi dokumentarni film "Playing Men" slovenskega režiserja in scenarista Matjaža Ivanišina. Film, ki bo na sporedu v petek, 23. februarja ob 16. uri kot druga premiera v sodelovanju s tržaškim filmskim festivalom, bo letos tekmoval skupaj s 14 filmi - igranimi, dokumentarnimi e kratkometražnimi - iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije, Makedonije in Albanije. 

 Iz filma Playing Men

Zgodba filma pravi: Med snemanjem dokumentarnega filma o moških in igri zapade režiser v globoko ustvarjalno krizo. V obdobju, ki sledi, začne vso svojo okolico doživljati kot del igre. Spomini iz otroštva in podobe iz nedokončanega projekta se pomešajo v odo o absurdnosti geste.

Film Playing Men je lansko leto prejel številne nagrade doma in v tujini, med katerimi velja omeniti nagrado Georges de Beauregard na 28. mednarodnem filmskem festivalu FID Marseille, nagrado za podporo francoskemu distributerju (Ciné+ Distribution Support Award)  na mednarodnem filmskem festivalu Entrevues Belfort v Franciji, vesno za najboljši dokumentarni film na 20. Festivalu slovenskega filma in posebno omembo žirije na PAFF-u (Pančevo film festival v Srbiji).

Matjaž Ivanišin se je že proslavil s svojim dokumentarnim filmom Karpopotnik, prejšnji teden pa smo si v Kinodvoru lahko premierno ogledali dokumentarni film o nastajanju gledališke predstave Boris, Milena, Radko z naslovom Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba. Film pripoveduje univerzalno zgodbo o odnosu med resničnim in izmišljenim, zgodbo o odnosu med osebnim in javnim dojemanjem umetnosti. Scenarij in režijo poleg Ivanišina podpisuje še Rajko Grlić, producent je produkcijska hiša Vertigo.

 

Več o festivalu Balkan Florence Express 2018