Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
14.03.2018  

Slovenska pesnica Miljana Cunta med 15 evropskimi pesniki ob svetovnem dnevu poezije

Rim, 14. marec 2018 - Veleposlaništvo Republike Slovenije v Rimu ob mednarodnem dnevu poezije 21. marca v okviru rimske sekcije mreže kulturnih inštitutov EU (EUNIC) prireja pesniško branje v počastitev evropskih sodobnih poetik in jezikov. Slovenske barve bo letos zastopala pesnica Miljana Cunta. Pesniški večer, na katerem bo petnajst pesnikov iz različnih evropskih držav v izvirnem jeziku bralo svoje pesmi, bo enkratna priložnost podrobneje spoznati sodobno evropsko pesniško ustvarjanje.

 Foto: Žiga Koritnik

Pesniški večer bo posvečen pestrosti zvoka in verzov, saj bo vseh petnajst evropskih pesnikov svoje pesmi bralo v izvirnih jezikih, pri čemer bodo istočasno predvajani prevodi v italijanski jezik. Srečanje, ki ga bo povezovala Maria Ida Gaeta, bo potekalo ob glasbeni spremljavi študentov Konservatorija za glasbo Santa Cecilia iz Rima. Svoje poezije bodo brali naslednji pesniki: Elke Laznia iz Avstrije, Ivaylo Dimanov iz Bolgarije, Luko Paljetak iz Hrvaške, Jan Wagner iz Nemčije, Davide Rondoni iz Italije, Krzysztof Koehler iz Poljske, Nuno Júdice iz Portugalske, Ana Blandiana iz Romunije, Mila Haugová iz Slovaške, Miljana Cunta iz Slovenije, José Luis Piquero iz Španije, Jesper Svenbro iz Švedske, Michael Stauffer iz Švice, Ömer Erdem iz Turčije in Ádám Nádasdy iz Madžarske.

Rimska sekcija mreže EUNIC (European Union National Institutes for Culture), katere član je tudi Veleposlaništvo Republike Slovenije v Rimu, letos že peto leto zapored organizira pesniško branje ob svetovnem dnevu poezije v sodelovanju s Hišo književnosti Mestne občine Rim (Casa delle Letterature) in Predstavništvom Evropske komisije v Rimu. Tudi letos poteka dogodek pod pokroviteljstvom Italijanske nacionalne komisije za UNESCO.


Miljana Cunta (1976) je pesnica, urednica, prevajalka in vodja kulturnih projektov. Na Univerzi v Ljubljani je diplomirala iz primerjalne književnosti in angleščine ter opravila magisterij iz angleške viktorijanske poezije. Bila je programski vodja Mednarodnega literarnega festivala Vilenica (2005-2009) in festivala Literature sveta - Fabula (2010-2011). Iz angleščine je prevedla izbrane pesmi  Gerarda Manleya Hopkinsa, Christine Rossetti in Denise Levertov, iz italijanščine pa pesmi sodobnih pesnikov, med njimi Luigija Nataleja in Francesca Tomade. Po nagradi na Mladikinem literarnem natečaju je izšel njen pesniški prvenec  Za pol neba (Študentska založba, 2010), ki je bil nominiran za Veronikino in Jenkovo nagrado. Sledila je zbirka pesmi v prozi Pesmi dneva (KUD Logos), ki je bila nominirana za nagrado Prešernovega sklada. Tik pred izidom je njena tretja pesniška zbirka Svetloba od zunaj (Mladinska knjiga). Miljanine pesmi so bile prevedene v angleščino, francoščino, hrvaščino, italijanščino in makedonščino ter predstavljene na številnih dogodkih v Sloveniji in čez mejo. Zelo odmevna avtorica že po prvencu, nepogrešljivo dejavna v slovenski kulturi. Živi med Šempetrom pri Gorici in Ljubljano.

Vabilo najdete TUKAJ.


Sreda, 21. marec 2018, ob 18.30
Conservatorio Santa Cecilia
Via Giulia 1 – Rim
Prost vstop do zasedbe prostih mest