Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
19.03.2018  

Slovenska pesnica Miljana Cunta na mednarodnem dogodku mladih umetnic "Umetniški um 2018" v Rimu

Rim, 19. marec 2018 – Veleposlaništvo Republike Slovenije vabi skupaj s kulturnim društvom "Artisticamente" na umetniški večer, na katerem bo slovenska pesnica Miljana Cunta 22. marca 2018 ob 18. uri v dvorani kompleksa "Pio Sodalizio dei Piceni" (Piazza San Salvatore in Lauro 15) v središču Rima brala svoje pesmi na mednarodnem festivalu mladih umetnic Umetniški um 2018 ("La mente artistica 2018"). Na kulturnem dogodku, na katerem slovensko veleposlaništvo letos sodeluje že drugič, bo nastopilo 97 mladih umetnic iz 23 držav sveta, ki se bodo preko raznovrstnih umetniških izrazov poklonile nedavnemu svetovnemu dnevu žena.

 Foto: Žiga Koritnik

Miljana Cunta (1976) je pesnica, urednica, prevajalka in vodja kulturnih projektov. Na Univerzi v Ljubljani je diplomirala iz primerjalne književnosti in angleščine ter opravila magisterij iz angleške viktorijanske poezije. Bila je programski vodja Mednarodnega literarnega festivala Vilenica (2005-2009) in festivala Literature sveta - Fabula (2010-2011). Iz angleščine je prevedla izbrane pesmi  Gerarda Manleya Hopkinsa, Christine Rossetti in Denise Levertov, iz italijanščine pa pesmi sodobnih pesnikov, med njimi Luigija Nataleja in Francesca Tomade. Po nagradi na Mladikinem literarnem natečaju je izšel njen pesniški prvenec  Za pol neba (Študentska založba, 2010), ki je bil nominiran za Veronikino in Jenkovo nagrado. Sledila je zbirka pesmi v prozi Pesmi dneva (KUD Logos), ki je bila nominirana za nagrado Prešernovega sklada. Tik pred izidom je njena tretja pesniška zbirka Svetloba od zunaj (Mladinska knjiga). Miljanine pesmi so bile prevedene v angleščino, francoščino, hrvaščino, italijanščino in makedonščino ter predstavljene na številnih dogodkih v Sloveniji in čez mejo. Zelo odmevna avtorica že po prvencu, nepogrešljivo dejavna v slovenski kulturi. Živi med Šempetrom pri Gorici in Ljubljano.

Kulturno združenjo "ArtisticaMente" iz Rima letos že šesto leto prireja nekajdnevni mednarodni umetniški dogodek z naslovom " La mente artistica 2018" (Umetniški um 2018), ki bo potekal med 21. in 24. marcem 2018 v kompleksu Pio Sodalizio dei Piceni v neposredni bližini trga Piazza Navona. Festival združuje mlade ženske umetnice iz vseh koncev sveta, ki se predstavljajo v raznih umetniških izrazih: slikarstvo, risanje, kiparstvo, fotografija, grafika, ilustracija, strip, moda, poezija, literatura, karikatura, gledališče, ples, glasba, arhitektura, make-up in body painting video-umetnost, digitalna umetnost, oblikovanje, uporabna umetnost, film itd. V času festivala umetnice razstavljajo svoja dela v razstavnem prostoru, medtem ko ob večerih potekajo koncerti, plesne in gledališke predstave, branja (reading) in druge oblike živih predstav. Kulturni dogodek je priložnost za razmislek o današnji vlogi ženske umetnice v mednarodnem prostoru.

Vabilo na dogodek La Mente Artistica.

Program dogodka La Mente Artistica.

Sporočilo za javnost kulturnega dogodka La Mente Artistica.

.