Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
16.10.2020  

Obisk predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča v Italijanski republiki

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič se je na povabilo predsednika Poslanske zbornice Italijanske republike Roberta Fica, v petek, 16. oktobra 2020, mudil na prvem delovnem obisku v Italiji.

To je tudi prvo uradno srečanje predstavnikov najvišje zakonodajne oblasti v Rimu po letu 2010. Predsednik Zorčič se je z gostiteljem pogovarjal o odnosih med državama, ki sta jih sogovornika ocenila kot prijateljske in partnerske. Še posebej pa je izpostavljena visoka stopnja razumevanja in pripravljenosti na obeh straneh, da se odnosi med državama izboljšujejo s pozitivnimi gestami in dejanji, ki zahtevajo veliko civilizacijskega poguma. V tem smislu sta izjemno pomembna vračanje Narodnega doma v Trstu slovenski narodni skupnosti v Italiji in letošnje spravno srečanje predsednikov obeh držav v Bazovici. 
 
 Ena izmed osrednjih tem sestanka se je nanašala na učinke italijanske referendumske potrditve ustavne reforme, ki predvideva zmanjšanje števila voljenih predstavnikov v italijanskem parlamentu. S tem se objektivno zmanjšujejo možnosti izvolitve slovenskega predstavnika in hkrati aktivne udeležbe slovenske narodne skupnosti v političnem življenju. Zato je predsednik Zorčič izrazil pričakovanja, da bodo referendumski odločitvi sledile aktivnosti glede iskanja rešitev za slovensko narodno skupnost. »Vprašanje manjšin je tisto, kar bo tudi v prihodnje bogatilo naše odnose. Želja Slovenije je, da bi Slovenci v Italiji imeli zagotovljeno možnost zastopanja v italijanskem parlamentu, kot je predvideno v zaščitnem zakonu. Prepričan sem, da je možnost aktivne udeležbe Slovencev v soodločanju o pomembnih družbenih vprašanjih v Italiji ključnega pomena za občutek polne pripadnosti italijanski družbi«, je izpostavil predsednik Zorčič.
 
Na srečanju je pogovor potekal tudi o spremembi, ki jo bo moral italijanski parlament vnesti v 19. člen zaščitnega zakona za slovensko narodno skupnost iz leta 2001, ki govori o vračanju Narodnega doma. Sprememba tega člena je potrebna zaradi prenosa lastništva doma z Univerze v Trstu, na nedavno ustanovljeno Fundacijo Narodni dom, kar mora biti jasno navedeno tudi v zaščitnem zakonu. Spremembo 19. člena naj bi italijanski parlament predvidoma sprejel še letos. Vračanje, pred sto leti v Trstu požganega Narodnega doma slovenski narodni skupnosti v Italiji, Slovenija ocenjuje kot napredno dejanje sprave v evropskem duhu in mu daje dobro popotnico za prihodnje odnose med Slovenijo in Italijo.
 
 Sogovornika sta se dotaknila tudi delovanja parlamentov v izredno zapletenih okoliščinah pandemije Covid-19. Ob tem je Zorčič predsedniku Ficu predstavil delovanje slovenskega Državnega zbora in ukrepe, ki so bili sprejeti, da se seje Državnega zbora lahko organizirajo na daljavo.
 
 V nadaljevanju obiska se je predsednik Državnega zbora Republike Slovenije srečal s predsednico Senata Italijanske republike Mario Elisabetto Alberti Casellati. Sogovornika sta se strinjala, da je letošnje leto pomembno za odnose med narodoma in državama, kar je današnji obisk samo potrdil in nadgradil. Predsednik Zorčič je poudaril pomen spravnih dejanj, kot je bilo srečanje v Bazovici, in dodal, da to nikakor ne sme biti enkratni dogodek, temveč proces, ki ga je potrebno negovati. Tudi s srečanji na visoki politični ravni, kot je današnje. Povedal je še, da tudi sam spada med tiste, ki s spoštljivim pogledom na zgodovino ocenjujejo, da je poslanstvo politike v tem, da prihodnjim generacijam utira pot v svetlo prihodnost. Vprašanja zastopanosti slovenske narodne skupnosti v italijanskem parlamentu sta se dotaknila tudi s predsednico senata Italijanske republike.
 
 Pogovor z gostitelji je zajel tudi sodelovanje med državama glede zajezitve širjenja nevarne epidemije Covid-19 in skupna prizadevanja za zmanjševanje posledic migracijske krize.
 
 Sodelovanje med državama na področju migracijske krize je ocenjeno kot uspešno, tako na terenu, kjer se izvajajo občasne skupne mejne patrulje in policijske akcije, kot tudi na evropskem parketu, pri iskanju pravih rešitev za prenovljeno politiko na področju azila in ilegalnih prehodov meja. Partnerstvo med državama in skupni evropski pristop sta ključnega pomena tudi za učinkovito obvladovanje pandemije Covid-19. To se je izkazalo že pri prvem valu pandemije, kjer je posredovanje izkušenj o širjenju epidemije v Italiji bilo odločilno za preprečevanje enakega scenarija v drugih evropskih državah, tudi v Sloveniji.
 
 Predsednik Zorčič se je v pogovorih z gostitelji tudi navezal na intenzivne priprave Slovenije na predsedovanje Svetu EU. Eden izmed glavnih ciljev bo prispevati k močnejši in odpornejši EU, ki bo sposobna obvladovati različne krize, kot so pandemije, kibernetski napadi in prej omenjeni nezakoniti migracijski tokovi. Sogovornikom je predstavil še nekaj ostalih prednostnih nalog predsedstva, kot so krepitev gospodarske prenove EU na temelju digitalnega in zelenega prehoda, krepitev EU glede vladavine prava in ohranjanja evropskega načina življenja ter varne EU, ki bo dober partner v soseščini in svetu.
 
 V uradnem delu obiska so bila še srečanja s predsednikom Komisije Poslanske zbornice za ustavna vprašanja Giuseppejem Brescio, predsednikom Komisije Poslanske zbornice za zunanje zadeve PieromFassinom, z vodjo Skupine prijateljstva Italija-Slovenija Matteom Luigijem Bianchijem in članom Skupine prijateljstva Guidom Germanom Pettarinom. Na Ministrstvu za zunanje zadeve Italijanske republike se je Igor Zorčič srečal z državnim sekretarjem Ivanom Scalfarottom.
 
 Po delovnem kosilu je predsednik Državnega zbora Republike Slovenije današnje srečanje ocenil kot dober uvod v poglobljeno sodelovanje med obema parlamentoma.

Član delegacije pri vseh pogovorih je bil poslanec italijanske narodne skupnosti v slovenskem Državnem zboru Felice Žiža, ki je sogovornikom predstavil slovenski model zaščite italijanske narodne skupnosti.
 

Foto: Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je bil na obisku pri predsedniku Poslanske zbornice Italijanske republike Robertu Ficu, v Rimu.