Veleposlaništvo RS Rim /Sodelovanje v kulturi, znanosti, izobraževanju /

Sodelovanje v kulturi, znanosti, izobraževanju

Sodelovanje na navedenih področjih je razvejano in utečeno.
Pogodbena podlaga: Za sodelovanje na področju kulture je še vedno v veljavi jugoslovanski sporazum (Kulturni sporazum med Vlado Federativne ljudske republike Jugoslavije in Vlado Italijanske republike, ki je bil podpisan  3.12.1960 in po priznanju slovenske države prevzet v nasledstvo 31.7.1992). Trenutno je v pripravi Izvedbeni program kulturnega sodelovanja med Republiko Slovenijo in Italijansko republiko v letih 2010-2013, ki bo po uskladitvi in podpisu tretji izvedbeni program kulturnega sodelovanja. Državi sta podpisali tudi poseben Sporazum med Vlado RS in Vlado Italijanske republike o znanstveno-tehnološkem sodelovanju (podpisan 4. februarja 1998).

6. februarja 2008 je v organizaciji veleposlaništva RS v Rimu in urada predsednika Republike Italije v predsedniški palači v Rimu ob priložnosti predsedovanja Slovenije EU potekal koncert mezzosopranistke Bernarde Fink in basbaritona Marcosa Finka. Slavnostnega koncerta sta se udeležila slovenski predsednik dr. Danilo Türk in italijanski predsednik Giorgio Napolitano.
Slovenija se je s fotografijami predstavila na razstavi »Evropa podob« pod okriljem predsedstva Italijanske republike, ki je bila na ogled v kompleksu Il Vittoriano v Rimu. Slovenska predstavnica, direktorica Moderne galerije Zdenka Badovinac, je sodelovala na kulturni prireditvi TransEuropa Express, ki je v Rimu na temo »Pluralna ženska Evropa« združila sodelujoče iz 27 držav članic EU. Slovenija je bila kot predsedujoča EU pokroviteljica XIII. Bienala mladih Sredozemlja v Bariju. Veleposlaništvo RS v Rimu je sofinanciralo prevod knjige o Valvazorju profesorice Marie Bidovec v italijanski jezik. Nadalje je slovenski predstavnik kot član žirije sodeloval na 31. festivalu Valentino Bucchi v Rimu, ki je bil posvečen glasbi 20. in 21. stoletja in sicer godalom. Slovensko mladinsko gledališče je v novembru 2008 s predstavo Somrak bogov gostovalo v Gledališču v Rimu. Lektorat za slovenski jezik na rimski univerzi La Sapienza pa je v začetku decembra 2008 organiziral teden slovenskega filma.

V letu 2009 so ob priložnosti 9. maja, dneva Evrope, v Rimu potekale projekcije filmskih produkcij držav članic EU, Slovenija se je predstavila s filmom Metoda Pevca Estrellita - Pesem za domov. Konec meseca maja je bila v Rimu v okviru FotoGrafia Festival organizirana razstava slovenskega fotografa Evgena Bavčarja, ki jo je sofinanciralo Veleposlaništvo RS v Rimu. V juniju se je mednarodnega festivala v Genovi udeležila slovenska pesnica in igralka Maja Gal Štromar. Istega meseca sta v okviru gledališkega festivala Napoli Teatro Festival Italia sodelovali slovenski predstavi Tosca in Lalala dramaturginje Jane Pavlič in režiserja Mateja Filipčiča. Slovenija je na Beneškem Bienalu sodelovala s projektom »X=0/y=Šum« avtorja Mihe Štruklja. Na neapeljski univerzi L'Orientale je med 18. in 21. junijem potekala poletna šola »Tradition and New Creativity in the Performing Arts«, ki sodi v okvir sodelovanja Evro-sredozemske univerze EMUNI. Fotograf Juš Premrov je s svojo fotografijo v Rimu sodeloval na skupni fotografski razstavi v okviru kulturnega projekta regije Lazio »Lazio med Evropo in sredozemljem«.
V začetku novembra je bila ob prisotnosti avtorja Aleša Štegerja v Rimu predstavljena njegova knjiga »Berlin« v italijanskem prevodu. Med 13. novembrom in 14. decembrom je bila v prostorih madžarske akademije v Rimu na ogled razstava madžarskih, avstrijskih, slovenskih, slovaških in italijanskih umetnikov z naslovom »Il muro – paesaggio dopo la battaglia – Lanscape as memory«, na kateri so prisotna tudi dela slovenskega avtorja Jerneja Forbici. 18. novembra je v prostorih Veleposlaništva Slovaške republike v Rimu potekal dobro obiskan koncert slovenskih glasbenikov dua Petrač, ki ga sestavljata pianist Tomaž in violončelist Andrej Petrač.  
1. decembra 2009 je bilo v prostorih Univerze "La Sapienza" literarno srečanje s slovenskimi avtorji: Miho Mazzinijem, Jurijem Hudolinom in Gorazdom Kocjančičem. 

V letošnjem letu je 12. aprila pod pokroviteljstvom slovenskega veleposlaništva v Rimu in Občine Rim potekala otvoritev razstave slovenskega umetnika Mira Peršolje. Ob priložnosti 9. maja, dneva Evrope, so v Rimu potekale projekcije filmskih produkcij držav članic EU, Slovenija se je predstavila s filmom 09:06 režiserja Igorja Šterka. 3. junija 2010 se je v Rimu v organizaciji »Sala 1« - mednarodni center za moderno umetnost v Rimu ter slovenskega veleposlaništva v Rimu v galeriji Via Giulia 95 s konferenco (»performance«) predstavil slovenski umetnik Tadej Pogačar, dobitnik Jakopičeve nagrade za l. 2009. Prav tako v začetku junija se je v okviru Napoli film Festival predstavil film Slovenka režiserja Damjana Kozoleta. V okviru gledališkega festivala Napoli Teatro festival je sodelovala tudi mednarodna plesna predstava Football, football v koprodukciji Flota Institute iz Slovenije.  
30. junija je bila v prostorih Španske kraljeve akademije v Rimu otvoritev razstave »Pogledi in glasovi mladih na Evropo«, kjer Slovenijo zastopa pesnica in fotografinja Eva Petrič.

Povezave:
Ministrstvo za kulturo: http://www.mk.gov.si/
Kulturni profil RS: http://www.culturalprofiles.net/slovenia/Directories/Slovenia_Cultural_Profile/-1.html
Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo: http://www.mvzt.gov.si/
Slovenska akademija znanosti in umetnosti: http://www.sazu.si/o-sazu.html
Univerze v Sloveniji:
Univerza v Ljubljani: http://www.uni-lj.si/
Univerza v Mariboru: http://www.uni-mb.si/
Univerza na Primorskem: http://www.upr.si/sl/
Univerza v Novi Gorici: http://www.p-ng.si/si/

http://www.p-ng.si/si/