Veleposlaništvo RS Rim /Pomembna obvestila/izredni dogodki - koronavirus /Italija koronavirus COVID-19 /

Ukrepi italijanske vlade za zajezitev širjenja virusa COVID-19

 

 

I. POMEMBNO OBVESTILO

Odlok ministrstva za zdravje Italije s 07.10.2020 uvaja obvezno nošenje zaščitnih sredstev za dihala (maske) ne le na zaprtih mestih, dostopnih javnosti, ampak tudi na splošno v zaprtih prostorih, ki niso zasebni domovi in tudi na prostem.

II. Obvestilo o novih ukrepih Italijanske vlade za zajezitev širjenja Covid-19, 07.10.2020 (vstop v Italijo iz Belgije, Francije, Nizozemske, Velike Britanije, Češke in  Španije)

Italijansko ministrstvo za zdravje je 07.10.2020, sprejelo odlok ki je stopil v veljavo z dnem sprejetja in uvaja dodatne preventivne ukrepe za zajezitev širjenja Covid-19.

Ukrep je namenjen potnikom, ki pripotujejo v Italijo iz Belgije, Francije, Nizozemske, Velike Britanije, Češke ali Španije oziroma so v zadnjih 14 dneh tranzitirali eno izmed navedenih držav. Potniki morajo pred vstopom v Italijo  predložiti ali negativen test na Covid-19, ki ni starejši od 72 ur ali opraviti test na Covid-19 ob vstopu na ozemlje Italije (letališču, pristanišču ali na mejni kontrolni točki), v kolikor to ni mogoče pa v 48 urah od vstopa v Italijo pri lokalni zdravstveni organizaciji (ASL), pri čemer morajo do izida testa ostati v samoizolaciji na naslovu svojega prebivališča.

 III. Obrazec samoizjave ob vstopu ali tranzitu čez ozemlje Italije, 07.10.2020

Ob vstopu v Italijo ali tranzitu Italije je potrebno izpolniti obrazec samoizjave, ki se nahaja na naslednji povezavi:

https://www.esteri.it/mae/resource/doc/2020/10/modulo_rientro_da_estero_08_10_20.pdf

IV. Gibanje med italijanskimi deželami in iz tujine v Italijo s 3.6.

Kot izhaja iz 6. člena italijanskega dekreta DPCM z dne 17. maja 2020 je s 3.6. ponovno dovoljeno gibanje med italijanskimi deželami ter iz tujine, in sicer je v Italijo možno potovati iz:
- držav članic Evropske unije (Avstrija, Belgija, Bolgarija, Ciper, Hrvaška, Danska, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Irska, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Češka, Romunija, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska in Madžarska);

- držav pogodbenic Schengenskega sporazuma (Islandija, Lihtenštajn, Norveška, Švica);

- iz Združenega kraljestva Velika Britanija in Severna Irska;

- iz Andore, Monaka;

- iz Republike San Marino in Vatikana.

Podrobnejše informacije so dosegljive na spletni strani italijanske vlade: http://www.governo.it/it/faq-fasedue oziroma na spletnih straneh italijanskega Ministrstva za zunanje zadeve: https://www.esteri.it/MAE/it/ministero/normativaonline/decreto-iorestoacasa-domande