Veleposlaništvo RS Rim /Pomembna obvestila/izredni dogodki/potovanja - koronavirus /Italija koronavirus COVID-19 /

Ukrepi italijanske vlade za zajezitev širjenja virusa COVID-19

 VSTOPNI POGOJI ZA ITALIJO, 21.6.2021

Potniki iz Slovenije lahko vstopijo v Italijo brez karantenske obveznosti pod naslednjimi pogoji:

1. Izpolnjena digitalna registracija – dPLF (Digital Passenger Locator Form) https://app.euplf.eu/#/ (vedno, tudi v tranzitu) in

2. Eno od t.im. Zelenih potrdil COVID-19, ki ga izda pristojni zdravstveni organ in potrjuje:

  1. negativni test na Covid-19 (hitri-antigenski ali molekularni PCR test), ki ni starejši od 48 ur od trenutka odvzema vzorca (za potnike starejše od 6 let), ali

  2. zaključeno cepljenje proti COVID-19, opravljeno vsaj 14 dni pred vstopom v Italijo, ali

  3. prebolelost okužbe s COVID-19 od katere ni minilo več kot 6 mesecev.

 Zeleno potrdilo Covid-19 mora biti izdano v italijanskem, angleškem, francoskem ali španskem jeziku in je lahko v digitalni ali tiskani obliki.

IZJEME ZA VSTOP V ITALIJO BREZ "ZELENEGA POTRDILA"

Med izjeme, ki za vstop v Italijo ne potrebujejo "zelenega potrdila" odlok med drugim uvršča:

- prevoznike in spremljevalno osebje, vstop zaradi nujnih delovnih obveznosti, ki ne smejo trajati več kot 120 ur, tranzit v 36 urah z lastnim osebnim vozilom (op. brez kombiniranja z javnim prevozom), obmejni delavci, študenti in šolarji, ki mejo prehajajo dnevno ali najmanj enkrat tedensko zaradi udeležbe pri šolskih oz. študijskih obveznostih, osebe iz obmejnega območja, ki se v Italijo odpeljejo do 60 km od kraja prebivanja in se v Italiji zadržijo največ do 48 ur.

Za osebe iz obmejnega območja, ki se v Italijo odpeljejo do 60 km od kraja prebivanja (stalnega ali začasnega naslova), potujejo z osebnim vozilom in se v Italiji zadržijo največ do 48 ur, ni potrebno izpolnjevati digitalne registracije –DPLF.

VSTOP IN TRANZIT ITALIJE IZ DRUGIH DRŽAV

Potnikom, ki vstopajo v Italijo iz drugih držav, ne Slovenije,  tudi z namenom tranzita, svetujemo, da pogoje vstopa predhodno preverijo na spletni strani Italijanskega ministrstva za zunanje zadeve: http://www.viaggiaresicuri.it (v angleškem jeziku: https://infocovid.viaggiaresicuri.it/index_en.html)

OPOZORILO ZA POTOVANJA Z JAVNIM PREVOZOM

 

Potnike, ki potujejo v Italijo z javnimi prevozi (letalo, avtobus..), vključno na otoke, obveščamo, da jim je lahko naknadno odrejena 10 dnevna karantena v primeru, da pristojne oblasti ugotovijo, da je bila na javnem prevozu odkrita oseba pozitivna na Covid-19. Potnikom, ki bi se znašli v tovrstni situaciji svetujemo, da upoštevajo prejeta navodila ministrstva za zdravje Italije oz. lokalne zdravstvene lokacije (ASL), tako glede karantene kot tudi testiranja na Covid-19.